Om goede dementiezorg te kunnen verlenen is informatie over het leven van een bewoner belangrijk...

Levens●boek

Om goede dementiezorg te kunnen verlenen is informatie over het leven van een bewoner belangrijk. Dit is de basis waaruit familie, vrienden, mantelzorgers en verplegend personeel kunnen putten om de persoon met dementie in kwestie zo goed mogelijk te bereiken. Door herkenbare zintuigelijke prikkeling is dit vaak een comfortabele en veilige modus, waardoor bezoeken en verzorgen een stuk plezieriger wordt.

Waarom een levensboek?

Naar mate de bewoner/familielid verder komt in het proces van dementie gaat hij zich meer en meer oriënteren op zijn verleden. De werkelijkheid van vandaag wordt beleefd en begrepen vanuit het verleden. Aan zijn eigen verleden ontleent hij/zij eigenwaarde, houvast, vertrouwdheid en een gevoel van "dat ben ik".
Luisteren en kijken naar herinneringen van vroeger biedt ontspanning. Foto’s, filmpje, muziek, geluiden en geuren geven herkenning zonder woorden. Vooral als woorden verstommen kan het levensboek een hulpmiddel zijn voor familie om invulling te geven aan hun bezoek in het verpleeghuis. Ook (mantel)zorgers en verplegend personeel kunnen er ideeën uit opdoen bij het geven van persoonlijke aandacht aan de bewoner. Daarnaast kunnen we deze informatie digitaliseren en gebruiken als vulling voor de Comfort●Room.

Wat komt er in het levensboek te staan?
Het levensboek bevat foto’s, muziekfragmenten, omgevingsgeluiden, verhalen van mensen en dingen waaraan de bewoner fijne herinneringen heeft, of wat voor hem of haar eigen en vertrouwd is. Anders gezegd, wat voor hem of haar als een thuis voelt en mogelijke stress reduceert.

Enkele ideeën voor het maken van een levensboek:
Verzamel informatie omtrent gebeurtenissen bij personen uit zijn/haar directe omgeving, die de bewoner in zijn/haar jonge jaren goed heeft gekend. Denk hierbij aan familieleden of goede (jeugd-)vrienden.
Waardevol en herkenbaar is het uitzicht of straatbeeld vanuit het huis van vroeger.
Welke foto’s of schilderijen hingen er aan de muur? Welke geur past bij hun thuis?
Bijvoorbeeld geuren van het platteland, de zee, of de plaatselijke bakker, bloemenstal, etc.
Welke muziek of geluiden waren er in deze leeftijdsfase aanwezig. Wat voor hobby of werk deed iemand in zijn/haar directe omgeving, of wellicht de bewoner zelf.

Geliefde onderwerpen zijn vaak:
Geboorteplaats of streek:
stad of platteland, waar de bewoner is opgegroeid, streekproducten.
Ouderlijkgezinssamenstelling:
broers en zussen, naaste familie, goede vrienden en kennissen van toen.
Scholing en beroep:
Schoolgebouw, juffen en meesters, hun eerste baan, beroepsattributen zoals gereedschappen, naaigerei, de geur van hout of het geluid van een naai of typemachine.
Huwelijk en gezin:
bruidsreportage, vakanties, familie anekdotes, woonadressen, babyfoto’s kinderen,
geur van een lievelingsmaaltijd.
Vrije tijd en hobby’s: kranten, tijdschriften, sportclubs voetbal, bestuursleden met naam en toenaam en wellicht foto’s, tuinieren, huisdieren, koken, etc.

Hoe werkt het?
U krijgt van ons een USB-stick, waarop u de diverse bestanden kunt uploaden. Deze informatie komt vervolgens veilig en separaat op de server van Rememberz te staan en is middels een persoonlijke link continue te updaten. De aangeleverde informatie wordt vervolgens geüpload in het systeem van de Comfort●Room en is hiernaast ook los te  gebruiken als onderlegger voor uw bezoeken, het verplegend personeel en
(mantel-)zorgers in het algemeen.

Het digitale levens●boek biedt u en de bewoner een vertrouwde basis om tot herinneringen te komen, te ontspannen en in contact te komen met elkaar, in welke vorm dan ook. Een comfortabele en veilige omgeving, waardoor bezoeken en verzorgen een stuk plezieriger wordt en bijdraagt aan het welzijn van de bewoner.

Door hierdoor op de link te klikken krijg je een voorbeeld van een boekje van digitaal levensboek.
Klik hier voor het bestand van het digitaal levensboek...